ΕΘΝΟΣ 4-4-07

Δικαίωση για το επίδομα των 176 ευρώ και των αναδρομικών στους εκπ/κούς.

 
 
       ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
       ntriga@pegasus.gr

 

Δικαίωση για 150.000 εκπαιδευτικούς αποτελεί η απόφαση-«κόλαφος» του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την καταβολή (και μάλιστα αναδρομικά) του επιδόματος των 176 ευρώ, σε καθηγητές της περιοχής, που είχαν καταθέσει σχετική προσφυγή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ομαδική προσφυγή 53 καθηγητών και υποχρεώνει το Δημόσιο στην έντοκη καταβολή του επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου 2002 και συγκεκριμένα να καταβάλει σε καθέναν από τους ενάγοντες το ποσό των 7.568 ευρώ. Η απόφαση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και θα δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς είναι η πρώτη που δικαιώνει εκπαιδευτικούς και μάλιστα προβλέπει ότι το επίδομα αυτό δεν μπορεί να συμψηφισθεί με άλλα και πρέπει να δοθεί αυτόνομα και αναδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αγωγές έχουν κατατεθεί σε κατά τόπους δικαστήρια από σχεδόν 100.000 εκπαιδευτικούς μέσω των τοπικών συλλόγων τους, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι πάνω από 150.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά την απόφαση αυτή αναμένεται να καταθέσουν σχετικές αγωγές το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν χρόνια τώρα να λάβουν το επίδομα αυτό, αφού ήταν οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν το έπαιρναν και με αυτό το σκεπτικό κατέφυγαν στα δικαστήρια. Το ΠΑΣΟΚ τούς είχε δώσει μέρος του ποσού ως επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (73 ευρώ), ενώ φέτος το υπουργείο Παιδείας μετά την πολυήμερη απεργία των δασκάλων υποσχέθηκε ότι θα δώσει το υπόλοιπο ποσό σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις ή σε τέσσερις δόσεις την επόμενη τριετία. Ομως η δικαστική απόφαση προβλέπει να δοθούν και τα αναδρομικά των 176 ευρώ (από τον Ιανουάριο του 2002) και μάλιστα χωρίς συμψηφισμούς.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά άνιση μεταχείριση

Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε προχτές και έκανε δεκτή την ομαδική αγωγή 53 καθηγητών, που υπηρετούν στο 1ο και στο 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει στον καθέναν απ αυτούς για το επίδικο διάστημα από 1.1.2002 έως και 30.10.2005 το ποσό των 7.568 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Στην απόφαση τονίζεται ότι το ποσό των 176 ευρώ είχε δοθεί σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ και υπαλλήλων ΝΠΔΔ, εξαιρουμένων όμως - όλως αδικαιολογήτως - των μονίμων εκπαιδευτικών. Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι η μη καταβολή της μηνιαίας παροχής, που έχει γενικό χαρακτήρα προσαύξησης του μισθού, σε ορισμένες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί, ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, συνιστά άνιση, αδικαιολόγητη μεταχείριση εις βάρους τους, που πρέπει να αποκατασταθεί με την καταβολή και σε αυτούς της ειδικής μηνιαίας παροχής από 1-1-2002, οπότε άρχισε η χορήγησή της στις άλλες πολυπληθείς κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, και μάλιστα με τον νόμιμο τόκο με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο υπερημερίας.

Οπως τονίζουν οι νομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, η ένσταση του εναγόμενου Δημοσίου ότι το δικαίωμα των υπαλλήλων του να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή άλλων απολαβών, υπόκειται στη βραχυπρόθεσμη παραγραφή των δύο ετών, απορρίφθηκε ως αντικείμενη τόσο στο άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, όσο και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεδομένου ότι περιορίζει τα περιουσιακά δικαιώματα ειδικά των υπαλλήλων του Δημοσίου, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από λόγους δημοσίας ωφελείας.

Οι δικαστές απέρριψαν και το επιχείρημα του Δημοσίου ότι νομίμως δεν καταβλήθηκε στους Εκπαιδευτικούς η ένδικη παροχή, δεδομένου ότι αυτοί λαμβάνουν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης. Κατά την κρίση των δικαστών οι δύο παροχές είναι ανεπίδεκτες συμψηφισμού και αλληλοκαλύψεως, αφού το μεν επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το είδος και τις συνθήκες της παρεχόμενης εργασίας των εκπαιδευτικών, η δε ειδική παροχή αποτελεί γενική προσαύξηση μισθού που παρέχεται σε όλους τους υπαλλήλους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΙΡΙΠΗ: δικηγόρος των εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης που κατέφυγαν στο δικαστήριο

Καταρρίφθηκαν οι αιτιάσεις του υπ. Παιδείας
Οι αιτιάσεις του υπουργείου Παιδείας ότι δεν οφείλει το επίδομα των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς καταρρίπτονται και οι καθηγητές δικαιώθηκαν ως προς το αίτημά τους. Η απόφαση συνιστά δεδικασμένο, το οποίο ευνοεί την έκβαση των αγωγών που εκκρεμούν και αναμένεται η εκδίκασή τους στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Η κ. Φιριπή εκτιμά επίσης ότι το Δημόσιο θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, δεδομένου ότι το ποσό είναι μεγάλο, και θα ασκήσει σχετική έφεση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΑΤΗΣ:πρόεδρος ΔΟΕ

«Ξέχασαν» τις υποσχέσεις
Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει πλήρως την Ομοσπονδία μας και αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση που αντί να χορηγήσει το επίδομα των 176 ευρώ αναδρομικά από 1-1-2002 όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά το παρέπεμψε στο 2010, αφού το τεμάχισε σε δόσεις των 17,5 ευρώ, εμπαίζοντας το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα με πολιτική της απόφαση να χορηγήσει το επίδομα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να μην τους ταλαιπωρεί στα δικαστήρια, που έτσι και αλλιώς θα δικαιωθούν.

ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ:πρόεδρος Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Καταβολή χωρίς αλχημείες
Πρόκειται για μια δίκαιη διεκδίκηση, που πρέπει και μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την καταβολή από το υπ. Παιδείας όλων των αναδρομικών της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ που οφείλονται στους εκπαιδευτικούς, είτε εφάπαξ είτε με νομοθετική ρύθμιση σταδιακής εξόφλησής τους, αλλά και με την καταβολή εφεξής του ποσού των 176 ευρώ χωρίς εκπτώσεις και λογιστικές αλχημείες.